Download

SLUG: DRUŠTVO-G.MILANOVAC-SLEPI

Geografska odrednica: Gornji Milanovac, Srbija
Datum: 14.10.2019.
Događaj: Obeležavanje Međunarodnog dana slepih i slabovidih
Ličnosti:
Ton: prirodan ton / srpski
Trajanje: 4:43
Izvor: MNA
Ograničenja: TV & INTERNET: pristup svima
Format: HD (1920 x 1080) (16:9)OPIS VIDEO KLIPA:
GORNJI MILANOVAC, SRBIJA (14. OKTOBAR 2019.) (MNA – pristup svima)
1. Pokrivanje
2. IZJAVA NADE VUKSANOVIĆ O SLEPIM I SLABOVIDIM (NA SRPSKOM)
3. Pokrivalica
4. IZJAVA IVANE VELIČKOVIĆ O PROBLEMIMA (NA SRPSKOM)
5. Pokrivalica
6. IZJAVA PREDSEDNIKA MEĐUOPŠTINSKE ORGANIZACIJE SLEPIH I SLABOVIDIH DEJANA TOMIĆA O PROBLEMIMA (NA SRPSKOM)
7. Pokrivalica
8. IZJAVA PREDSEDNIKA OPŠTINE GOŠNJI MILANOVAC DEJANA KOVAČEVIĆA O ZAPOŠLJAVANJU (NA SRPSKOM)
9. PokrivalicaTEKST: Skupom, a potom i šetnjom centrom Gornjeg Milanovca, slepi i slabovini obeležili su svoj Dan belog štapa, poručujući da se i dalje suočavaju sa određenim problemima.

Pri Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih sa sedištem u Čačku je 68 Gornjomilanovčana, koji su po prvi put obeležili svoj dan.

Nada Vuksanović je poznata sportistkinja, takmičila se u bacanju diska i svojila brojne medalje.

Problem sa vidom nije joj bio prepreka da više puta oboro svetske, olimpijske rekorde i osvoji tri zlatne i jednu srebrnu medalju medalju na Olimpijadi.

Kaže da je na taj način dokazala da i osobe koje imaju neku vrstu invaliditeta mogu biti uspešne i raditi mnoge stvari kao osobe koje vide.

Ipak, određeni problemi u svakodnevnom životu postoje.

“Moj konkretan problem je fizička barijera, razni stolovi, stolice pred kafićima, gajce ispred trgovina, ali uz pomoć belog štapa to uspešno prebrodim. Ima ljudi koji su zavisni od druge osobe i jedino tako mogu da se kreću. Mi koji imamo štap lakše se snalazimo, a da je jednostavno nije”, rekla je Vuksanović.

I mlada Ivana Veličković, poznata po pisanju pesama, ističe da se slepe osobe suočavaju sa određenim infrastrukturnim problemima.

“Nisu obeleženi trotoari, nemamo pešačku stazu za nas, u centru grada je renovirana, ali nije prilagođena. Mislim da je potrebno mnogo više staza, ali i semafora za slepe i slabovide”, istakla je Veličković.

Predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih za Moravički okrug, Dejan Tomić, izjavio je da se poslednjih godina dosta toga promenilo na bolje, ali da smo još daleko od idealnog.

“Uz pomoć opštine Gornji Milanovac ćemo raditi projekat, koji podrazumeva odlazak od vratra do vrata i posetićemo svakog našeg člana”, naveo je Tomić.

Na ovaj dan pričamo šta je dobro, kaže Tomić, ali ističe da je problema mnogo od nedostatka taktilnih staza, zvučnih semafora.

“Kada sam izlazio iz zgrade Opštine, možda je nekom neprimetno, postoje izlepljene trake na stepenicama kako se neko ne bi oklizao, sunce me je udarilo u oči i sa ovo malo vida činilo mi se da su kompletne stepenice u jednom nivou, tako da je malo falilo da padnem”, naglasio je Tomić.

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević, rekao je da će lokalna samouprava nastaviti da pomaže slepim i slabovidim osobama.

“Čuo sam malopre i da je problem sa zapošljavanjem. Opština ima mogućnost da primi invalidna lica, ali to nismo radili zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru. Nadam se da će ova zabrana prestati da važi od Nove godine i da ćemo na tu temu moći da razgovaramo, imajući u vidu da deo tih sredstava uplaćujemo na račun budžeta države”, naveo je Kovačević.

Dan belog štapa obeležava se u znak sećanja na 15. oktobar 1964. godine, kada je američki Kongres usvojio rezoluciju kojom se svake godine taj datum obeležava kao Međunarodni dan slepih i slabovidih osoba.