Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

BEOGRAD, 27. januar 2020. (MNA) – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodio je centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i uz pune vojne i državne počasti položio venac kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Đorđević istakao je da se ovog 27. januara obeležava tačno sedam i po decenija od oslobođenja jevrejskih zatvorenika iz Aušvica od strane sovjetske Crvene armije 1945. godine.

„U Holokaustu je na monstruozan način ubijeno šest miliona pripadnika jevrejske vere i nacionalnosti. Nacistički projekat „germanskog natčoveka“ neslavno se završio u bujici Volge kod Staljingrada, pod ledom oko Lenjingrada, u blatu Kurska i u podnožju naših planina“, rekao je Đorđević.

On je istakao da nacisti, u krajnjem ishodu i uprkos svemu, nisu uspeli da unište ni judeohrišćanski identitet velikog nemačkog naroda.

„Velika većina pripadnika nemačkog naroda, a naročito njihove političke elite, izražavaju žaljenje zbog nesreće koju su prouzrokovali u Drugom svetskom ratu, ukazuju dužno poštovanje žrtvama i iskreno saosećaju u bolu potomaka žrtava Holokausta. Taj identitet nas obavezuje da uvek iznova podsećamo sve koji to ne znaju ili ne žele da znaju zbog čega je pobeda nad fašizmom u Drugom svetskom ratu jedna od temeljnih vrednosti Organizacije Ujedinjenih Nacija i ujedinjene Evrope“, rekao je ministar.

Đorđević je ovom prilikom poslao poruku da nije dobro oduzimati identitet drugom i drugačijem čoveku ili narodu, jer možda time u svoj sopstveni identitet ugrađujete nešto što nije dostojno ni čoveka ni naroda.

„Nama su više nego ikad potrebni mir, stabilnost i jedinstvo, kako bismo sarađivali i integrisali se u zajedničkoj evropskoj budućnosti zarad opšteg boljitka i napredovanja“, zaključio je Đorđević.

Pored Đorđevića vence i cveće kod spomenika položili su i predsednika Skupštine Srbije Veroljub Arsić, preživeli Holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predstavnici Jevrejske opštine Beograda, predstavnik Nacionalnog saveta Romske Nacionalne manjine, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, članovi diplomatskog kora, udruženja i građani.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama. (kraj) ml

Preuzmite tekst


  • File size: 265 KB Downloads: 18

Geografska odrednica: Beograd, Srbija
Datum: 27.01.2020.
Događaj: Polaganje venaca povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta
Ličnosti:
Izvor: MNA/MRZS

Geografska odrednica: Beograd, Srbija
Datum: 27.01.2020.
Događaj: Polaganje venaca povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta
Ličnosti:
Izvor: MNA/MRZS