Medijska ne/vidljivost osoba sa invaliditetom u Čačku

ČAČAK, 11. septembar 2019. (MNA) – U školi za osnovno i srednje obrazovanje “1. novembar” u Čačku, u narednom periodu biće održano pet edukativnih radionica sa grupom sadašnjih i bivših učenika, radi sticanja znanja i veština za nastupe u medijima, na okruglim stolovima i tribinama i promociji njihovih udruženja.

Radionice će se održati u okviru projekta „Medijska ne / vidljivost osoba sa invaliditetom u Čačku“, koji sprovodi Džoker Naksi radio u saradnji sa ovom školom, saopšteno je iz ove medijske kuće.

“Polaznici obuke realizovaće i radijske priloge u kojima će obavestiti građane Čačka i okoline da i osobe sa invaliditetom ukoliko im se pruži šansa sa stečenim znanjem i veštinama iz pozicije u kojoj se nalaze mogu na dobar način predstaviti svoje probleme i aktivno se uključiti u društvene tokove”, rekla je koordinatorka projekta Marina Glišić.

Psiholog i pomoćnik direktora ŠOSO “1.novembar” Ljiljana Marić kaže da polaznici škole nemaju problem u komunikaciji, oni su jako topli uvek žele da govore za medije, ali oni to rade na svoj način.

“I mediji kroz ovaj projekat mogu naučiti kako da sarađuju sa osobama sa invaliditetom. Moja uloga u projektu biće stručna podrška, koja se tiče odabira polaznika radionice da procenim koji su to učenici koji bi mogli s obzirom na svoje sposobnosti da uspešno savladaju te radionice i na kraju promovišu i sebe, svoje aktivnosti i svoju školu”, istakla je Marić.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka za društvene delatnosti Vladan Milić, izjavio je da je ovo potvrda da država misli o ovoj kategoriji našeg stanovništva podržavajući ovaj projekat.

“Grad Čačak dosta čini u svom domenu što se tiče pomoći osobama sa invaliditetom i dece omete u razvoju”, rekao je Milić i podsetio da je pre nekoliko godina osnovana ustanova „Zračak“, da je ove godine završena i fiskulturna sala koja će pre svega biti namenjena njenim korisnicima kao i za đake specijalne škole.

“Grad Čačak izdvaja i dosta sredstava za Udruženja osoba sa invaliditetom kao i za sportske klubove. Nadam se da ćemo i ubuduće nastaviti sa ovom praksom”, istakao je Milić.

Marija Bojičić je majka dečaka sa poteškoćama u razvoju kaže da je ovo prilika da se čuje i reč roditelja dece koji imaju razvojnu poteškoću, ometenost u razvoju, neki oblik invaliditeta, jer oni svakodnevno borave sa tom decom i imaju životno iskustvo.

“Kao društvo imamo jako nizak nivo inkluzivne kulture. Kada u školi provedete malo više vremena kao što provodim ja vidite da postoji puno dece koja imaju dosta potencijala samo nemaju prostor u medijima, u društvu nisu podržana od svojih sugrađana. To su samo deca ili ljudi kojima je potrebna podrška i ja se iskreno nadam da će kroz ovaj projekat oni moći da pokažu koliko mogu, koliko znaju i da im se pruži prilika da to pokažu. Postoji jedan divan citat ‘Od svih rana najviše bole one koje zadaje jezik, pogled i prezrenje’. Dajte im šansu nemojte ih vraćati unazad, jer oni svakog dana ulažu veliki napor sa ljudima iz škole ‘1. novembar’ da budu sve bolji i bolji”, naglasila je Bojičić.

Direktor ŠOSO “1. novembar” Milorad Đondić, podsetio je da tu obrazovnu ustanovu pohađa 84 učenika.

“Trudimo se da ne samo kroz redovnu nastavu već i kroz van nastavne aktivnosti i radionice da ih pripremimo da se sutra snađu u životu i da sami o sebi vode računa”, naveo je Đondrić.

Prisutnima se obratio i učenik ove škole Uroš Ćeriman koji pohađa prvi razred srednjeg obrazovanja.

„Izveštavanje i obaveštavanje javnosti putem elektronskih i drugih medija veoma je značajno za promociju škole i njenih polaznika. Učešće u ovom projektu pomoći će da informisanje postane kontinuirano, ali da na njega u najvećoj meru utiču i da ga kreiraju mlade osobe koje pohađaju školu i bivši učenici kada prođu predviđene obuke i radionice”, naveo je Ćeriman.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije. (kraj) ml

Geografska odrednica: Čačak, Srbija
Datum: 11.09.2019.
Događaj: Konferencija za medije povodom projekta “Medijska ne/vidljivost osoba sa invaliditetom u Čačku”
Ličnosti:
Izvor: MNA/Džoker Naksi radio