Za razvoj i rad učeničkih zadruga 10 miliona dinara

BEOGRAD, 12. oktobar 2020. (MNA) – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisao je danas ugovore sa direktorima 29 osnovnih i srednjih škola o dodeli grantova za školske zadruge, kao podsticaj njihovog rada.

Školama je dodeljeno 10.000.000 dinara za različite projekte koji će biti realizovani preko školskih zadruga.

Kako se navodi, 6.000.000 dinara podeljeno je za projekte u 16 osnovnih škola, dok je za projekte 13 srednjih škola izdvojeno četiri miliona dinara.

„Po prvi put opredeljujemo sredstva za pomoć zadrugarstvu u školama. Škole koje su osnovale zadruge sada imaju priliku da naprave male proizvodne pogone. Da su velike mogućnosti škola u toj oblasti najbolje govori primer Hemijsko-tehnološke škole u Subotici koja skoro ceo grad snabdeva sapunima i Mlekarske škole u Pirotu koja ceo grad snabdeva mlečnim proizvodima“ , rekao je Šarčević.

Kao pozitivan primer, on je istakao grad Požarevac gde su sve osnovne i srednje škole formirale zadruge i već imaju zajednicu zadruga i zajedničke nastupe.

Šarčević je naveo da osim obrazovne, škole imaju i vaspitnu ulogu koja se najbolje sprovodi kroz osnivanje zadruga.

„U đačkoj zadruzi stiču se određene veštine, a najveća vrednost je vaspitanje za rad. Učenici se uče se preduzetništvu od najranijeg uzrasta. Od zarađenog novca pomažu siromašnim đacima, obezbeđuju vaučere koji se koriste u centrima izvrsnosti”, izjavio je on.

Ministar je dodao da srednje struče škole i poljoprivredne imaju nesagledive mogućnosti.

Šarčević je naglasio da sve škole koje imaju osnovane zadruge, mogu da planiraju da će od sledeće godine dobiti pomoć od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kako bi kupili neophodnu opremu i alate koji su im potrebni za rad zadruga.

Dobijena sredstva škole će upotrebiti prema predloženim projektima za kupovinu razboja za tkanje i prateće opreme, 3D štampača i računara za izradu promotivnog materijala za školu i učeničku zadrugu, mašina, opreme i materijala za izradu plastenika, malčera za obradu voćnjaka, sušare za voće, povrće, bilje i gljive, baštenskog alata, staklenika, štanc alata za izradu ambalaže (kutija, mašina za presovanje otpada, mašina za zavarivanje polipropilenskih posuda…

Osnovne škole koje su dobile sredstva za podsticaj rada zadruga su: OŠ “Prvi oktobar” iz Botoša, OŠ “Četvrti kraljevački bataljon” iz Kraljeva, OŠ „Dr Đorđe Natošević” iz Novog Slankamena, OŠ „Jovan Cvijić“ iz Kostolaca, OŠ „Lazar Savatić“ iz Zemuna, OŠ „Mića Stojković“ iz Umačara, OŠ „Miroslav Bukumirović Bukum“ iz Šetonje, OŠ „Nadežda Petrović” iz Velike Plane, OŠ „Petefi Šandor“ iz Bečeja, OŠ „Ratko Jovanović“ iz Kruščice, OŠ za učenike oštećenog sluha i govora “11. maj” iz Jagodine, OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Sveti vladika Nikolaj” iz Požarevaca, OŠ „Vuk Karadžić“, iz Knića, OŠ „Drugi šumadijski odred“ iz Markovaca i OŠ „Jovan Popović“ iz Čoke.

Srednje škole koje su dobile sredstava za podsticaj rada zadruga su: Medicinska, Politehnička škola i Ekonomsko- trgovinska škola iz Požarevca, Tehnička škola iz Pirota, Srednja škola „Sveti Trifun“ sa domom učenika iz Aleksandrovca, Medicinska škola iz Ćuprije, Srednja škola „Kralj Petar I“ iz Topole, , Srednja škola iz Knića, Građevinsko tehnička škola „Neimar“ iz Niša, Mitrovačka gimnazija iz Sremske Mitrovice, Tehnička škola „Rade Metalac“ iz Leskovca, Škola za dizajn tekstila i kože iz Novog Pazara i Požarevačka gimnazija. (kraj) ml

Preuzmite tekst


  • File size: 266 KB Downloads: 10